Skip to main content

Gefeliciteerd met je nieuwe baan! We begrijpen dat een eerste werkdag best spannend kan zijn: allemaal nieuwe collega’s, een nieuwe werkplek en natuurlijk ook een nieuwe leidinggevende. Met deze 10 tips kan jou helemaal niets overkomen en wordt die eerste werkdag gewoon een succes!

1. Bereid je voor

Zorg dat je op je eerste werkdag geen tijd kwijt bent aan zaken waar je je op kunt voorbereiden. Weet dus hoe lang de reistijd is, waar de parkeerplekken zijn en waar en bij wie je je moet melden. Check ook nog even wat de dresscode is en hang de kleren alvast klaar. Weet je of er een lunchgelegenheid is op je nieuwe werk? Anders neem je voor de zekerheid boterhammen mee. Tot slot: ga op tijd naar bed, zodat je fit bent op je eerste dag. Dus stel die nieuwe serie op Netflix of Videoland maar even uit tot het weekend!

2. Kom op tijd

Eerste indrukken zijn belangrijk en dus kom je niet te laat. En met ‘niet te laat’ bedoelen we dus dat je 10 minuten te vroeg wil komen. En dankzij jouw voorbereiding is dat geen enkel probleem. Zo geef je meteen een belangrijk signaal af: ik ben er klaar voor en heb er zin in.

3. Stel je altijd voor

De meeste mensen verwachten dat een nieuwe medewerker het initiatief neemt bij een eerste kennismaking. Dus stel je actief aan collega’s voor en kijk mensen aan als je dat doet. Steek geen lange verhalen af, maar stel wel vragen. Bijvoorbeeld wat iemand voor werk doet of hoe lang hij of zij al bij de organisatie werkt. Interesse tonen is altijd goed!

4. Ga mee lunchen

Je gaat vanaf nu veel tijd met je nieuwe collega’s doorbrengen, dus dan is het wel gezellig als je ze beter leert kennen. Lunch is ideaal om in een ontspannen sfeer met elkaar in gesprek te gaan. Sla een uitnodiging om mee te gaan lunchen dus ook zeker niet af.

5. Verwacht niet teveel van jezelf

Dit je is eerste werkdag, dus niemand verwacht dat je meteen 100% productief bent en allerlei problemen oplost. Wees niet te streng voor jezelf: het doel van deze werkdag is je nieuwe werkgever en collega’s leren kennen. Jouw moment om toegevoegde waarde te leveren komt nog wel!

6. Maak aantekeningen

Je kunt natuurlijk niet alles onthouden op een eerste dag. Dat hoeft ook helemaal niet, maar het is wel handig als je belangrijke zaken noteert zodat je ze later terug kunt lezen. Neem dus een tablet of schrijfblok mee. En noteer liever teveel, dan te weinig.

7. Begin niet over je vorige werkgever

Dit geldt op je eerste werkdag net zo goed als tijdens sollicitatieprocedures. Laat je niet negatief uit over vorige werkgevers. Je komt dan namelijk verongelijkt en zeurderig over en bovendien vragen collega’s zich af of je ooit ook zo over hun gaat praten. Nooit doen dus!

8. Luister vooral

Het is belangrijk dat je de eerste periode goed luistert. Door te luisteren naar collega’s en de gesprekken die ze onderling voeren, leer je veel over wat er belangrijk is bij je nieuwe werkgever. Over wat er speelt. Handige informatie om te onthouden zodat je weet wat er belangrijk en minder belangrijk is tijdens jouw eerste periode bij je nieuwe werkgever.

9. Blijf professioneel

Jouw aandacht is volledig gericht op je nieuwe werk en collega’s. Je mobiele telefoon moet het vandaag dus zonder je doen. Let ook op je woordkeuze en de onderwerpen die je aansnijdt: op een eerste werkdag kun je beter niet te plat of joviaal overkomen. Laat zien dat jij graag echt focust op het inwerken en het leren kennen van je collega’s en de processen.

10. Wees actief

Het kan natuurlijk best dat je even niets te doen hebt. Ga dan niet zitten afwachten tot iemand je een nieuwe taak geeft, maar wees proactief. Lees die brochure, loop je aantekeningen na of vraag of je iemand kunt helpen. Begrijp je iets niet? Stel vragen en vraag om verduidelijking.

Vragen? Neem contact met ons op!

Zijn er nog zaken die onduidelijk zijn of die je wil weten voor je eerste werkdag begint? Neem dan gerust even contact met ons op!