Het schrijven van aansprekende vacatureteksten is een vak apart en staat vaak niet bovenaan op de prioriteitenlijst van de HR-afdeling. Toch levert een goed doordachte tekst meer op dan een vacaturetekst waar minder aandacht aan is geschonken. In dit artikel zetten we de zes belangrijkste aandachtspunten voor een wervende vacaturetekst op een rij.
1. Start met de clou
Vaak begint een vacaturetekst, vanuit het perspectief van een organisatie. Wie zijn we en wat doen we. Kortom, een introductie. Maar is dit wat een potentiële nieuwe werknemer als eerste wilt lezen?
Het antwoord is vaak ‘nee’! Tegenwoordig is het erg belangrijk in de eerste alinea van de vacaturetekst het antwoord te lezen op de vraag “what’s in it for me?” De schrijver laat meteen weten wat de aangeboden baan interessant maakt.
2. Bouw logisch op
Een tekst bouw je logisch op. Een goed middel daarbij is om de tekst in stukjes (alinea’s) op te delen. De vacature wil je in een oogopslag scannen. Gebruik tussenkoppen die refereren aan je boodschap en behandel één onderwerp per alinea.
Start de vacaturetekst met het benoemen van de de werkzaamheden van de functie en wat de werknemer terug mag verwachten. Heb je de aandacht van de lezer nog steeds te pakken, dan kan deze in een volgende alinea lezen wat de voorwaarden zijn om aan de slag te gaan bij de organisatie.
3. Korte en krachtige zinnen
Je kan het een lezer te lastig maken door het gebruik van lange zinnen. Daardoor kan de essentie van je boodschap verloren gaan. Maak gebruik opsommingen naast korte en krachtige zinnen. Geen opsomming van hele zinnen, maar beperk ze tot maximaal 3-4 woorden. Dat maakt een online tekst ook te scannen.
4. Bepaal je doelgroep
Een recruiter zit niet te wachten op tientallen sollicitaties van kandidaten die niet bij de functie passen. Je zoekt die ene goede match! Voordat je begint is het daarom belangrijk om de wensen van de potentiële kandidaat in kaart te brengen. Wat vindt jouw doelgroep belangrijk in een baan?
Verplaats je daarom in de kandidaat en vraag medewerkers in vergelijkbare functies wat hen het meest aanspreekt in de functie en de (secundaire) voorwaarden van het bedrijf. Op het internet zijn tal van onderzoeken te vinden over pullfactoren voor specifieke doelgroepen. Gebruik deze informatie in je vacaturetekst en creëer een passende voorselectie.
5. Wees duidelijk en informatief
Uit onderzoek blijkt dat kandidaten vaak cruciale informatie niet in een vacaturetekst terugvinden. Informatie die voor jou als recruiter vanzelfsprekend lijkt, is dat voor de kandidaat niet.
Benoem in ieder geval:
• Bedrijfsnaam
• Locatie
• Branche
• Startdatum
• Fulltime / – parttime
• Salarisindicatie
Benoem de looptijd van de procedure, de einddatum om te reageren en de termijn waarop men een reactie kan verwachten. Sollicitanten stellen dit soort informatie op prijs.