Skip to main content

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan krijg je de kans om jezelf te presenteren en kennis te maken met de werkgever. Tijd dus om te laten zien dat jij dé juiste match bent voor deze baan en organisatie. Met deze 5 tips ben je daar straks helemaal klaar voor!

  1. Verdiep je in het bedrijf

Je hebt het misschien al gedaan toen je je sollicitatiebrief ging schrijven, maar werp nog een laatste blik op alles wat je online over het bedrijf kan vinden. Hun website, social media, nieuwsbrief, noem maar op. Als je de naam weet met wie je het sollicitatiegesprek gaat voeren, kun je hem/haar eventueel opzoeken op LinkedIn. Dit alles zorgt ervoor dat je een beter beeld krijgt bij het bedrijf en dat je er eventuele vragen over kan beantwoorden.

  1. Bereid je eigen verhaal goed voor

Tijdens het sollicitatiegesprek sta je natuurlijk helemaal in het zonnetje: de medewerkers willen zoveel mogelijk over jou weten. Je opleiding, werkervaring, behaalde prestaties, cursussen, trainingen, hobby’s, eigenlijk alles dus.

Hoe je jezelf voorstelt en wat je precies gaat vertellen, is goed om van tevoren duidelijk te hebben. Schrijf het allemaal even uit of doe een oefengesprek met een vriend/vriendin. Zo weet je straks alles wat je wilt vertellen zonder te veel uh’s en ongemakkelijke stiltes.

  1. Kies je kleding

Of je nu bij een heel formeel bedrijf op gesprek gaat of bij een hippe start-up: een verzorgde uitstraling is bij iedere organisatie belangrijk. De kleren die je draagt, zegt iets over jou als persoon en hier maak je dus een spetterende eerste indruk mee.

  1. Bereid je voor op deze (lastige) vragen

Ieder sollicitatiegesprek is anders, maar iedere werkgever wil weten wat voor een persoon je bent. Daardoor zien de vragen die ze stellen er vaak hetzelfde uit. Een belangrijke vraag die vaak terugkomt in een sollicitatiegesprek is bijvoorbeeld onderstaande:

Kun je een aantal sterktes en zwaktes van jezelf benoemen?
Hierbij wordt gelet op hoe goed je jezelf kent en op welke vlakken je jezelf wilt ontwikkelen. Geef vooral voorbeelden die momenten beschrijven waarin je jouw kwaliteiten kon laten gelden en geef ook een eerlijk voorbeeld van iets waar je (nog) niet zo goed in bent.

  1. Bedenk zelf ook vragen om te stellen

Een veelgestelde vraag die we nog niet hebben genoemd is: heb je zelf nog vragen? Een sollicitatie werkt twee kanten op: niet alleen kijkt de werkgever of je bij de organisatie past, het gaat er net zo goed om wat je vindt. Zie je jezelf bij deze organisatie werken en in deze functie? Stel daarom een paar vragen die voor jou belangrijk zijn en laten zien dat je oprecht interesse hebt in het werk.

Columns
2 november 2022

Flexibility Limburg 10 jaar: what’s next?

Tien jaar en een paar maanden geleden trok ik de deur van Unique voor de laatste keer achter me dicht. Na 8 jaar in loondienst…
Columns
4 juli 2022

Behouden is het nieuwe werven!

Hoewel er binnen een bedrijf personeelsverloop kan worden verwacht, heeft een hoog verloop dure gevolgen. Door een hoog personeelsverloop te voorkomen verminder je de overheadkosten…
Columns
21 januari 2022

Column Joep Zwikker: Introvert is het nieuwe extravert

We werken alweer bijna twee jaar zoveel mogelijk thuis en ik moet zeggen: dat bevalt me wel. De lockdown en de maar voortdurende coronacrisis heeft…