Skip to main content

Gefeliciteerd! Je hebt een nieuwe medewerker aangenomen. Dan begint nu de preboarding. Dat is de periode tussen het tekenen van de arbeidsovereenkomst en de eerste werkdag. Ga niet tot dan wachten, maar start meteen met het betrekken van de nieuwe aanwinst bij jouw organisatie. We geven je hieronder 8 concrete tips om van de preboarding een succes te maken!

#1  Nodig de nieuwe collega uit voor informele teambijeenkomsten.
Zoals lunchbijeenkomsten of borrels. Nu in Coronatijd nodig je hem/haar uit voor de digitale vrijdagmiddagborrel. Een laagdrempelige manier om kennis te maken!

#2 Leg alvast de verbinding op LinkedIn.
Uiteraard moedig je de rest van het team aan dat ook te doen. Verstuur geen ‘kale’ uitnodiging, maar voeg een persoonlijk tekstje toe.

#3 Deel praktische informatie over de eerste werkdag.
Zoals over de de dresscode, waar kan iemand zijn auto kwijt en waar moet hij/zij zich melden. Voorkom zoveel mogelijk onduidelijkheden!

#4 Verstuur de agenda voor de eerste week.
Zo weet de nieuwe medewerker meteen weet hem/haar te wachten staat en dat er werk is gemaakt van het inwerktraject.

#5 Stel de buddy alvast voor
In die agenda staat ook een afspraak met de buddy die de nieuwe collega begeleidt in de onboarding-fase. Laat de buddy een kort berichtje sturen om zich voor te stellen.

#6 Stuur een starterskit met bedrijfsgadgets
Denk bijvoorbeeld aan de visitekaartjes, een koffiemok en andere handige zaken.

#7 Heeft jouw organisatie een intranet?
Geef de nieuwe medewerker dan alvast toegang, zodat hij/zij foto’s van nieuwe collega’s en bedrijfsnieuws kan bekijken, maar zich ook zelfstandig kan inlezen.

#8 Stuur een kaartje een week voor de start met ‘We verheugen ons op je eerste werkdag!’ 
Je kunt natuurlijk ook een feestelijke uitnodiging sturen voor de eerste werkdag. Want dat is een eerste werkdag natuurlijk: feest!

Onboarding scan: betere aandacht voor nieuwe medewerkers
Heb jij moeite om voldoende tijd te maken om nieuwe medewerkers goed in te werken? Duurt het te lang voordat ze binnen hun nieuwe functie echt productief worden? Is de uitstroom van nieuwe medewerkers te hoog? Wil je de kernwaarden van je organisatie beter kunnen overdragen aan nieuwe medewerkers? Of heb je behoefte aan structuur rondom de onboarding en het inwerkprogramma?

Neem dan nu kort de tijd om te kijken naar de onboarding van nieuwe medewerkers binnen jouw organisatie. Hoe sta je ervoor en wat kan er beter?

Start de Onboarding Scan en ontvang e-book met advies op maat voor de perfecte onboarding van nieuwe medewerkers!

BlogOnboarding
19 juni 2023

4 vragen over de onboarding van Rody Dormans bij Flexibility Limburg

In de serie '4 Vragen' delen nieuwe medewerkers hun ervaringen over de eerste werkdag bij een nieuwe werkgever, waarbij ze kennismaken met nieuwe collega's, een…
BlogFlexibility LimburgOnboarding
24 mei 2023

4 vragen over de onboarding van Charlotte van Keulen bij Flexibility Limburg

In de serie '4 Vragen' delen nieuwe medewerkers hun ervaringen over de eerste werkdag bij een nieuwe werkgever, waarbij ze kennismaken met nieuwe collega's, een…
BlogOnboarding
3 april 2023

4 vragen over de onboarding van Sieske Haan bij Flexibility Limburg

De eerste werkdag bij een nieuwe werkgever is best spannend. Je maakt kennis met nieuwe collega’s, krijgt een nieuwe werkplek en gaat aan de slag…
BlogNieuwsOnboarding
10 maart 2023

Charlotte van Keulen over haar eerste week bij Flexibility Limburg

Mijn eerste volle werkweek zit erop! Op woensdag 1 maart ben ik begonnen als Marketeer bij Flexibility Limburg. Eerste indruk? Wat een verademing! Contract getekend…