Skip to main content

Als flexwerker weet je als geen ander hoe het is om te werken zonder vaste uren of een vast inkomen. MAAR gelukkig lijkt er nu verandering op komst te zijn

Vanaf 2024 worden nulurencontracten afgeschaft in de ABU-cao. Maar eerst nemen we een kijkje in deze blog naar de veranderingen die vanaf juli 2023 ingaan en wat dit betekent voor flexwerkers.

Laten we beginnen met de periodieken. Vanaf 1 juli 2023 krijgen alle uitzendkrachten dezelfde salarisverhogingen als vaste medewerkers. Geen verschil meer tussen de vaste werknemers en de flexwerkers.
Dan hebben we de inlenersbeloning. Deze wordt uitgebreid met toeslagen, kostenvergoedingen, een thuiswerkvergoeding en eenmalige uitkeringen. Als uitzendkracht krijg je dus dezelfde arbeidsvoorwaarden als je vaste collega’s die hetzelfde werk verrichten. Bovendien gelden algemene loonsverhogingen ook voor uitzendkrachten, tenzij ze niet meer bij de opdrachtgever werken.
Bij een uitzendovereenkomst met uitzendbeding geldt niet langer dat ziekte het einde van de overeenkomst betekent. Als je arbeidsongeschikt raakt, loopt de overeenkomst door tot de overeengekomen datum. Zo raak je als uitzendkracht niet meer direct je baan kwijt als je ziek wordt.
Met ingang van de nieuwe cao moeten alle opvolgende uitzendovereenkomsten bij dezelfde inlener ten minste voor de duur van vier weken worden aangegaan. Dit betekent dat je als uitzendkracht meer zekerheid krijgt en minder vaak van werkgever hoeft te wisselen.
En last but not least: de pensioenopbouw. Vanaf 1 januari 2024 wordt de pensioenpremie in de basisregeling voortaan berekend op basis van de pensioengrondslag in plaats van het pensioengevend salaris. Dit betekent dat je als uitzendkracht meer pensioen opbouwt en de wachttijd voor het basispensioen omlaaggaat van 26 naar 8 gewerkte weken.
Maar het beste nieuws moet nog komen: het einde van nulurencontracten! Dit betekent dat uitzendkrachten altijd een vast aantal uren per week moeten worden aangeboden, zelfs als er geen werk beschikbaar is. Geen last-minute wijzigingen meer in je werkschema en altijd weten waar je aan toe bent qua inkomen. Klinkt dat niet fantastisch?
Verder dient er vanaf nu in elk arbeidscontract een specifieke einddatum te worden opgenomen. Bovendien is de minimale contractduur vastgesteld op 4 weken. Er bestaat echter één uitzondering op deze regel, namelijk het eerste contract. In dit geval kan de contractduur korter zijn, bijvoorbeeld wanneer iemand halverwege de week aan een nieuwe baan begint.
Ben je flexwerker en ben je benieuwd naar wat deze veranderingen in de ABU-cao voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.
Lijkt het je nu wat om als flexwerker aan de start te gaan, bel ons dan! En wie weet vind je binnenkort wel de perfecte flexibele baan zonder nulurencontract.

Wil je meer info? Scroll naar beneden om contact met ons op te nemen!

Genoeg gelezen?
Neem dan contact met ons op!