Skip to main content

Corona is inmiddels alweer een jaar onder ons en Nederland werkt massaal thuis.  Tijd om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Want de meningen verschillen nogal. De een mist zijn collega’s en heeft een werkomgeving nodig om productief te zijn, de ander gedijt prima in joggingbroek achter zijn laptop. Plus 5 tips waarmee thuiswerken altijd een succes wordt!

De voordelen van thuiswerken

Stel dat we over een tijdje weer gewoon allemaal naar kantoor mogen,  wat ga je dan missen? Want thuiswerken heeft natuurlijk ook flink wat voordelen.

Geen reistijd
De meest voor de hand liggende is natuurlijk dat je reistijd uit je agenda kunt schrappen. En dat kan behoorlijk schelen, zeker als je regelmatig in de file staat. De tijd die je overhoudt, kun je aan leuke dingen besteden. Aan dat rondje hardlopen bijvoorbeeld. Of aan lekker koken met je gezin. En ’s ochtends kun je gewoon wat langer op snooze drukken. What’s not to like?

Je bent productiever
Neem nou vergaderen: een half uurtje in Teams staat gelijk aan een uur in de ‘echte’ wereld. Je komt veel sneller ter zake in een online gesprek en blijft ook niet hangen na afloop om het weer of het weekend door te nemen. Je kunt niet blijven kletsen bij het koffiezetapparaat, dus dat doe je ook niet.

Meer vrijheid
Uiteraard moet hetzelfde werk gewoon verricht worden, maar thuis aan de keukentafel, bepaal je zelf in veel grotere mate hoe je dag eruit ziet. Je bent je eigen baas geworden. Managers sturen noodgedwongen meer op resultaat en minder op de manier waarop je dat resultaat boekt.

 

De nadelen van thuiswerken

Niet alles is positief aan thuiswerken. Dit zijn redenen waarom je graag weer terug naar kantoor gaat als het weer mag.

Waar eindigt je werkdag?
De grens tussen werk en privé vervaagt. Als je thuis bent, werk je gemakkelijker langer door en voor je het weet ben je de hele dag met werk bezig. Niet verstandig, want je hebt afgebakende momenten nodig om weer op te laden voor de volgende werkdag.

Geen structuur 
In de praktijk valt het zelf voor een dagindeling zorgen veel mensen behoorlijk tegen. Wat heb je nou helemaal gedaan aan het einde van weer een dag aan de keukentafel?

Overal afleiding
De kinderen, de hond/kat/cavia/slang, de afwas, de strijk, de pakketbezorgers: er is overal afleiding. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verleiding om even snel naar een aflevering van je favoriete serie op Netflix te kijken.

Helemaal alleen
Je spreekt je collega’s wellicht nog regelmatig online, maar niet zo vaak als normaal. Minder afleiding weliswaar, maar ook stukken minder gezellig.

Tips om prettig thuis te werken

Hoe zorg je nou dat thuiswerken prettig en productief tegelijk is? Dat is uiteraard voor iedereen anders, maar hieronder geven we je 5 tips die altijd helpen.

Tip 1: Minimaliseer afleiding
Meters maken kan behoorlijk tegenvallen als je continu uit je concentratie gehaald wordt. Probeer daarom zoveel mogelijk afleiding op afstand te houden. Leg je kinderen uit wanneer ze wel en niet binnen mogen storen, zet een koptelefoon met rustige muziek op en dwing jezelf in blokken te werken. Pas als een blok voorbij is, ga je koffie zetten en kijken of er post op de deurmat ligt.

Tip 2: zorg voor een prettige werkplek
Thuis kun je een werkplek creëren die helemaal bij jou past. Plantje op tafel, grote fles water of een koffiezetapparaat? Het kan allemaal. Vergeet niet een stoel neer te zetten die comfortabel zit. Wellicht kan je werkgever daarbij helpen?

Tip 3: Ga naar buiten
Zeker met vervelend weer is de verleiding wellicht groot om de hele dag binnen te blijven, maar ga tussendoor ook gewoon even naar buiten om een frisse neus te halen.

Tip 4: Kleed je aan alsof je naar kantoor moet
Stap ’s ochtends onder de douche en kleed je aan alsof het een gewone werkdag op kantoor is. Niet alleen kom je dan professioneler over in online videogesprekken, het draagt ook bij aan het gevoel en ritme van een gewone werkdag.

Tip 5: Maak een dagplanning
Ook als je thuis aan het werk bent, wordt een dag pas echt productief, als je een planning of takenlijst opstelt en die vervolgens punt voor punt afwerkt. Het zorgt voor structuur. Bovendien levert het een goed gevoel op als je klaar bent!

BlogFlexibility LimburgInterview
10 juli 2023

Aan het woord – Guido over Flexibility Limburg en Medisana

Van begin tot eind vond ik het hele proces geweldig Guido aan het woord Guido had een carrière van 26 jaar in de mode-industrie, waar…