Hoewel er binnen een bedrijf personeelsverloop kan worden verwacht, heeft een hoog verloop dure gevolgen. Door een hoog personeelsverloop te voorkomen verminder je de overheadkosten voor het aannemen van gekwalificeerd talent. Als werkgever moet er daarom alles aan gedaan worden om talentvolle medewerkers te behouden, zeker in de huidige arbeidsmarkt, waar het vinden van de ideale nieuwe werknemer een utopie is.
Het arbeidstekort belemmert het herstel na de pandemie voor organisaties. Het is vooral de groei die niet kan plaatsvinden. Er wordt zelfs besloten om te krimpen en te koesteren wat men heeft. Maar het aannemen van goed presterende medewerkers is slechts het halve werk. De werkelijke missie is om te weten hoe je jouw personeel op de lange termijn kunt behouden!
Ambassadeurs vs. nieuw talent werven
Het behoud van medewerkers is erg lastig. De nieuwe generatie medewerkers stapt sneller op doordat ze nu veel meer opties hebben op de arbeidsmarkt. De ‘war for talent’ zal dus alleen maar toenemen en bedrijven die dit niet genoeg aandacht geven zullen deze strijd verliezen. De grote vraag is dus; hoe behoud je jouw medewerkers?
Een manier om de retentiegraad van medewerkers te verbeteren, is door te investeren in een betere medewerkerservaring, oftewel Employee Experience. Hoewel veel organisaties graag investeren in de klantervaring, is de medewerkers ervaring vaak het ondergeschoven kindje. Desalniettemin zijn je huidige medewerkers van veel grotere waarde dan de medewerkers die je nog binnen wilt halen. Het zijn immers je ambassadeurs, toch?
Employee Experience begint ruim voor de eerste dag in de nieuwe baan, eigenlijk bij het allereerste contactmoment al! Realiseer je dat de details het verschil maken: van een vriendelijke en snelle emailwisseling als het eerste contact gelegd is. Tot iets kleins maar vernieuwends als bijvoorbeeld een bedankje na het sollicitatiegesprek, dit soort kleine dingen doen ertoe.
Aandacht voegt waarde toe.
Herken en beloon grote prestaties van medewerkers. Maar focus niet alleen op de ‘big wins’. Het uiten van waardering voor kleine dingen heeft een grote positieve impact. Een kaartje, lunch buiten de deur of een cadeaubon zijn prima opties.
In de beoordelingssystematiek is het essentieel dat medewerkers regelmatige, consequente, constructieve feedback krijgen die ze inzicht geeft in hun sterke en zwakke punten, zodat ze niet eens per jaar verrast worden in een beladen beoordelingsgesprek. Plan, zoals wij al jaren doen, hierom bijvoorbeeld wekelijks een 1 op 1 moment tussen de manager en de werknemer in kwestie. Bovendien zijn dit soort gespreksmomenten tussen medewerker en manager een waardevolle manier om echt goed inzicht te krijgen in wat er bij de medewerker speelt.
Samengevat:
Ga nu niet paniekvoetbal spelen en ineens allemaal acties inzetten maar kijk vooral naar je huidige ambassadeurs en probeer nog meer uit je huidige personeelsbestand te halen. En loop, naast de sprintjes, ook die marathon. Want dat zal het zeker worden! De sprints zijn met name de andere manieren van denken durven te tonen en de marathons zijn vooral het neerzetten van een excellente Employee Experience.
En mocht je toch nieuw personeel nodig hebben op dit moment, let dan even op het volgende..
…Goed is goed. Dat vertel ik mijn opdrachtgevers al een hele tijd. Als de kandidaat dus voldoet, dan neem een besluit. En wacht niet totdat je wellicht een betere kandidaat gaat vinden. Die is er in de huidige arbeidsmarkt niet!
Kijk vooral naar jouw DNA als bedrijf en past dit binnen je team? Aangezien we het allemaal moeilijk hebben om die ene kandidaat te vinden is het juist nú belangrijk om te koesteren wat je hebt.
Goed is goed!