"Quiet Quitting" is een natuurlijke reactie op werk dat constant te veel van ons vraagt."
Ik hoor je denken; wat is een Quiet Quitter of Quiet Quitting? De term is ontstaan op TikTok en verwijst naar werknemers die zich niet meer inspannen voor hun werk dan absoluut noodzakelijk is. De term betekent niet dat je direct je baan opzegt, maar je stopt het idee om verder te gaan dan dat nodig is.
Verziekte werknormen
Waar stress beroepsziekte nummer 1 is, is quiet quitting een natuurlijk tegenreactie op de verziekte werknormen op de werkvloer. Dus niet langer buiten werktijden om beschikbaar zijn voor werk, geen aanbod te doen om extra taken onbetaald uit te voeren, strikt om 9 uur te beginnen en om 5 uur te vertrekken, en niet langer als eerste vrijwillig overuren te maken. Werknemers weigeren werk aan te nemen dat te veel vraagt en hen dwingt om over hun eigen grenzen heen te gaan. Dit gedrag past misschien niet in het beeld van de ‘go-getter mentaliteit’ die we gewend zijn, maar het is wel een gezonde manier van werken. We moeten erkennen dat onze werknormen ons ziek maken, gezien de verontrustende burn-outcijfers.
Achterhaald
Het 40-urige werkweekmodel stamt nog uit de tijd dat we in fabrieken werkten en onze tijd letterlijk inruilden voor salaris. Dit model gaat echter uit van een partner die voldoende tijd heeft om activiteiten uit te voeren om een gezin draaiende te houden, en niet van twee werkenden die deze activiteiten in de avonduren en weekenden moeten verzorgen.
Waarom quiet quitting voor niemand goed is
Het enige nadeel van quiet quitting is eigenlijk voor het bedrijf zelf. In Nederland hechten we veel waarde aan deadlines en het nakomen van afspraken. Als het werk nog niet af is en er is een strikte deadline, dan maken we vaak overuren en slaan we soms het avondeten over. Quiet quitters doen dit echter niet meer en stellen familie-activiteiten niet uit.
Het nadeel voor de quiet quitter is dat de werkgever mogelijk ziet dat er geen motivatie meer voor het werk is en gaat op zoek naar iemand die zich wel volledig wil inzetten voor het bedrijf. Iedereen is vervangbaar.
Heb je meerdere opties hierboven aangekruist? Dan ben je of is jouw werknemer een quiet quitter.
Redenen hiervoor kunnen zijn het onduidelijk is wat de verwachtingen zijn, er is gebrek aan duidelijke communicatie of de quiet quitter is overwerkt of wordt gemicromanaged.
Hoe stoppen we quiet quitting?
Hoewel quiet quitting een verontrustende trend is die ernstige gevolgen kan hebben voor de productiviteit binnen de organisatie. Je zou kunnen denken dat het probleem bij de quiet quitter ligt, maar de realiteit is anders. Er enkele maatregelen die HR- en leiderschapsteams kunnen nemen om deze trend te beperken.
Hier zijn enkele aanbevelingen om de trend van stilletjes vertrekken te verminderen:
- Richt je op het verbeteren van de betrokkenheid van managers;
- Stimuleer een gevoel van doelgerichtheid bij medewerkers;
- Beloon en erken goede prestaties;
- Ga individuele gesprekken aan met jouw teamleden;
- Zorg ervoor dat iedereen voldoende ondersteuning en middelen heeft;
- Moedig een gezonde werk-privébalans aan;
- Geef jouw team meer autonomie;
- Kerntaken opnieuw definiëren.
Als werknemer kun je ook actie ondernemen om te voorkomen dat je quiet quit.
- Daag jezelf uit;
- Bekijk wat je dwars zit;
- Stel uzelf een duidelijk doel;
- Ga met jouw ontevredenheden of doelen naar management en maak samen een plan;
- Ga in gesprek en zorg voor duidelijke communicatie.
Wil je al werkgever een goed begin maken, lees dan snel verder over onboarding. Of wil je als medewerker toch verder kijken, kijk hier naar onze vacatures.