Skip to main content

Welke uitdagingen komen kijken bij het vinden en behouden van de perfecte kandidaat in deze krappe arbeidsmarkt? Een goed voorbeeld hoe je dit anno 2019 aanpakt, is de samenwerking met internationale producent van tuinmachines, Briggs & Stratton. We spraken Mark Laurensse, Manager Business Development, E-Commerce & Retail van Briggs & Stratton en kandidaat Debby Wolfs. Ilse Delissen, recruiter Flexibility, en Joep Zwikker, accountmanager Flexibility, gingen op zoek naar de juiste persoon voor Briggs & Stratton.

Briggs & Stratton, Amerikaanse producent van tuinmachines, ziet grote mogelijkheden voor online verkoop. In Herten draait het E-Commerce team op volle toeren. “Voor onze organisatie is dit pionieren; het is te gek om je erin vast te bijten en de business te zien groeien”, vertelt Mark. “De ontwikkelingen gaan enorm snel en we zien zó veel mogelijkheden, dat we handen tekort kwamen. Zo ontstond de urgente vraag naar een Sales Support Representative.”

“Tussen de regels door luisteren”

Bij Flexibility gaat altijd eerst een accountmanager langs om de ins en outs van de functie te inventariseren. Joep: “Om de juiste kandidaat te kunnen aandragen, heb je veel meer nodig dan alleen een functie-profiel. Dan gaat het vooral óók om de sfeer in een team, om de cultuur in een organisatie. Wat past wel, wat past niet? Welke harde en welke zachte criteria zijn er? Je gaat dus op zoek naar het verhaal achter de vacature. Een grondige inventarisatie en ’tussen de regels door luisteren’.”

Flexibility is een innovatieve recruitmentorganisatie die constant bezig is om nieuwe ontwikkelingen te integreren in haar bedrijfsvoering. Niet voor niets is Flexibility in 2018 uitgeroepen tot meest innovatieve organisatie binnen de uitzendbranche. Flexibility Limburg wordt gerund door Paul Bergs die in 2016 voor zijn werkzaamheden bekroond werd met de titel Ondernemer van het jaar. De organisatie verbindt bedrijven in Limburg met de juiste (meertalige) talenten.

Flexibility Limburg

“Onze ideale kandidaat moest nogal wat meenemen”

Mark: “Onze ideale kandidaat moest nogal wat meenemen: allereerst ervaring in de logistiek en binnendienst, ambitie om zichzelf continu te ontwikkelen en ervaring in de e-commerce was een pré. Extra uitdaging was dat de ‘nieuweling’ binnen ons team moest passen. We zijn zó hecht; werken al 11 jaar samen en kunnen lezen en schrijven met elkaar. Dan is een klik enorm belangrijk. Bovendien moet de nieuwe medewerker zich comfortabel voelen binnen onze organisatie. Er heerst een grote saamhorigheid, ons team bestaat uit stuk voor stuk unieke mensen, veelzijdige functies en we staan altijd voor elkaar klaar. 80 procent van de tijd ben je bezig met jouw eigen werk, de rest ondersteun je waar nodig. Onlangs organiseerden wij bijvoorbeeld een dealerevent. In de aanloop ernaartoe zijn wij met z’n allen aan de slag gegaan: machines poetsen, terrein gereed maken, noem maar op. Daar moet je in mee kunnen gaan. Houd je vast aan alleen je eigen functie? Dan pas je niet bij ons.”

Zoeken en speuren

“Zodra de accountmanager langs is geweest en de opdrachtgever een duidelijke vraag bij ons neerlegt, beginnen de raderen in ons hoofd te draaien. Bij iedereen op kantoor trouwens. Wij hebben allemaal een groot netwerk en zijn voortdurend op zoek naar interessante kandidaten; we praten met veel mensen en zoeken tevens online. Misschien hebben we niet 1-2-3 een specifiek aanbod, maar het is altijd goed om sterke mensen in je bestand te hebben. Opdrachtgevers liften dus mee op ons netwerk dat we in vele jaren zorgvuldig hebben opgebouwd’, vertelt Joep enthousiast.”

Ilse: “Ik kende Debby Wolfs al enige tijd en volgde haar in haar carrière. Toen Joep de functie voor Briggs & Stratton omschreef, dacht ik meteen aan haar. De laatste keer dat ik haar sprak was ze nog ergens werkzaam, maar ik wist dat Debby nu beschikbaar was.” “Klopt”, zegt Debby, “ik had mijn baan opgezegd, was niet meer happy. Ik voelde de behoefte mij te ontwikkelen, maar daar was geen ruimte voor. Dan moet je verder. In diezelfde periode benaderde Ilse mij met de functie Sales Support Representative bij Briggs & Stratton. E-commerce… ik had er geen ervaring mee, maar het leek mij ontzettend interessant, juist gezien mijn ervaring in de logistiek.”

Potentiële kandidaat

Mark: “2 weken na ons gesprek kwam Joep al met verschillende kandidaten. Dat is snel vergeleken met diverse andere bureaus waar we de vraag neerlegden. Van één bureau hebben we tot op de dag van vandaag nog niks gehoord. Dat komt ook voor.”

 

Mark vervolgt: “Debby’s profiel viel meteen op: gestart als fysiotherapeut, geswitcht naar de logistieke sector en daar een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Een lefgozer, doorzetter en aanpakker. Haar ervaring in de logistiek was voor ons goud waard; dat is een thema dat bij ons veel aandacht heeft. Interessant dus! Al snel spraken we elkaar. Het gesprek was goed, leuk en open. Debby stond haar mannetje. Omdat de klik met ons team zo belangrijk is, volgde er ook een gesprek met onze collega en ook daar was een klik. Debby is zelfs een dag gekomen om mee te lopen met ons team.”

De perfecte match?

Angst om een verkeerde keuze te maken

Hoewel Debby zeer geschikt bleek voor de functie én goed zou passen bij de organisatie, twijfelde Mark toch enigszins: “Eigenlijk klopte alles: Debby’s mentaliteit, haar ambitie, haar ervaring… Maar omdat we alleen met haar gesproken hadden, twijfelden we of de juiste keuze gemaakt werd.” Joep bespeurde die twijfel bij Mark en ging met hem in gesprek. Nadat de behoefte van Briggs & Stratton helder was, namen we contact op met Debby. Want duidelijkheid voor zowel opdrachtgever als kandidaat vinden we erg belangrijk.

 

Debby: “Ilse en Joep vertelden mij eerlijk dat de opdrachtgever nog twijfels had en dat het proces daarom veranderde. Die duidelijkheid was prettig. Het werd toen wel spannend voor mij. Duimen en in spanning afwachten.”

 

Joep: “Om de opdracht zo goed mogelijk te vervullen besloten we om referenties van Debby op te vragen en een assessment af te nemen. Daarnaast gingen we op zoek naar een andere potentiële kandidaat.” Mark gaat verder: “Op papier leek ook deze persoon ideaal en we nodigden hem uit. Na het gesprek concludeerden we dat Debby de perfecte aanvulling voor ons team is, gezien haar aanwezige kennis en klik met het team. De referenties en het assessment bevestigden ons gevoel.”

 

“Het verlossende telefoontje kwam: ik mocht beginnen!”, vult Debby enthousiast aan. Debby is nu drie maanden aan de slag bij Briggs & Stratton. Mark: “Debby is een spontaan en open mens. De combinatie in ons team is leuk: ingetogenheid gecombineerd met een spring in ‘t veld. Het is te gek hoe Debby zich staande houdt in onze mannenwereld. Het is geen muurbloempje! Met de online verkoop maken we grote stappen, we zijn voorloper in onze branche. We groeien, dus het kan alleen maar mooier worden. Maar er is ook nog veel te doen.” “Jullie zijn nog niet van mij af”, zegt Debby. “Gelukkig!”, besluit Mark.

Goed beslagen ten ijs

Joep: “We zijn zelf ondernemers. Daarom weten we wat belangrijk is in een organisatie. Als je groeiambities hebt, wil je door. Met de juiste persoon. Dat is niet alleen bij onze opdrachtgevers zo, dat ervaren we zelf ook zo. Vrijheid van handelen en vrijheid om de dienstverlening naar eigen inzicht in te vullen, dan kun je op jouw manier ondernemen. Bij ons geen sturing en harde targets van een hoofdkantoor, maar aan de slag met je eigen markt, mensen en focus.”

“De kandidaten die wij voorleggen aan onze opdrachtgever selecteren we uiterst zorgvuldig. Als wij mensen voorstellen, dan weten we: zij zijn goed. We zorgen voor een zo optimaal mogelijke voorbereiding van de kandidaat. De kandidaat komt bij ons op kantoor en we lopen alles met hem of haar door; welke vragen kun je verwachten, welke vragen heb je zelf, wat zijn je ambities, hoe kom je over, hoe presenteer jij jezelf? Daarna komt het aan op hun eigen kracht.”

“Mismatches kunnen en willen we ons niet permitteren”

Het werk bij Flexibility is gebaseerd op vertrouwen. Ilse en Joep: “Vertrouwen van onze opdrachtgevers dat we hun bedrijf verder helpen, maar ook van de kandidaat; het gaat namelijk om zijn of haar toekomst en soms zegt iemand een andere baan op voor een nieuwe job die wij aandragen. Respectvol met elkaar omgaan dus. Mismatches kunnen en willen we ons niet permitteren. Daarom zetten wij die extra stap, zoeken we net even verder, vragen we net even verder door. Ons hoge percentage van goede matches bevestigt keer op keer dat onze aanpak goed is.” “Ik denk ook dat de compactheid van het team een kracht is”, vult Mark aan. “Het doet ertoe wat je doet, mensen zetten dan graag een stap extra. Met positieve gevolgen voor elke betrokkene.”

Moeite met het aantrekken van de juiste werknemer?

Wil je samenwerken met een serieuze, goede gesprekspartner die daadkrachtig te werk gaat op basis van jouw vraagstuk? Een ondernemende partij die gelooft in het belang van een persoonlijke benadering? En niet onbelangrijk, jouw posities succesvol invult? Neem dan vrijblijvend contact op!

Wat is jouw personeelsvraagstuk? Neem contact op!

Tijd voor een nieuwe uitdaging?

Bij Flexibility Limburg staat interesse in jou hoog in het vaandel. Graag kijken we samen met jou waar je goed in bent, wat je ambities zijn en waarin je plezier beleeft op zakelijk gebied. Zo vinden wij jouw perfecte match.

Let's get in touch --> vind de baan die bij je past

Leave a Reply