Skip to main content

Het enthousiasme dat Jeanne Korevaar aan de dag legt met haar sportprestaties werkt voor Flexibility Limburg erg aanstekelijk. Reden voor ons om een dag met haar mee te kijken en een steentje bij te dragen in het faciliteren van haar trainingen. Watersley Sport & Talentpark biedt alles wat Jeanne nodig heeft om zich goed voor te bereiden op een etappe.

Hoe ziet jouw tainingsdag eruit?

Jeanne: “Na een voedzaam ontbijt start ik een ‘core stability’(spierbalans en -krachttraining van de romp) van 30 tot 45 minuten om mijn spieren voor te bereiden. Dan stap ik meestal rond 10 uur op de fiets voor een training die deze dag gepland staat. Dat kan een korte training van 2-3 uur zijn met specifieke intervallen of een lange duurtraining van 6 uur! Ik houd van de ritten door het Limburgse landschap, de Voerstreek en de Ardennen. Bij thuiskomst probeer ik zo snel mogelijk te herstellen van de training. Opnieuw met goede voeding waar soms een ‘powernap’ in de middag op volgt. De avond vul ik met een ontspannende activiteit.”

Hoe bereid jij je voor op een etappe?

Jeanne: “Na de training, dus vóór een wedstrijd probeer ik goed uitgerust aan de start te staan. Naast de fysieke arbeid probeer ik me voor een etappe ook mentaal goed voor te bereiden. Dat houdt in dat ik het parcours goed bestudeer door te kijken naar de punten die beslissend zijn voor de wedstrijd. Op basis hiervan bepalen mijn team en ik een tactiek. De vragen die we onszelf stellen zijn: hoe kunnen we deze wedstrijd winnen, wat zijn onze sterke punten die ingezet kunnen worden en wat zijn onze zwakke punten? Dit plan is de leidraad voor de wedstrijd, maar in de wielersport zijn er zoveel factoren waar wij geen controle over hebben. Daarom communiceert ons team continu met elkaar om meteen te reageren op nieuwe situaties.”

Door wie of wat word jij geïnspireerd?

Jeanne: “Inspiratie haal ik overal vandaan. Dankzij de wielersport kom ik op veel bijzondere plekken en maak kennis met uiteenlopende culturen. Dat geeft met altijd veel inspiratie. Ook afgelopen Tour de France Femmes gaf mij zoveel motivatie voor het nieuwe jaar. Sport brengt veel bij mensen teweeg. Als klein meisje ging ik al kijken bij de Tour. Het was een droom om daar ooit zelf te rijden. De tour maakte zoveel los bij het Nederlandse publiek en het voelde zo gaaf om op deze manier weer de nieuwe generatie te inspireren. Het hele podium was Nederlands gekleurd, dat verbindt en geeft energie. Marianne Vos en Annemiek van Vleuten zie ik als inspirerende voorbeelden. Ze zijn niet alleen supersterk op de fiets, maar beleven de sport vanuit een oprechte passie.”

Hoe blijf je gefocust?

Jeanne: “Er zijn veel momenten waarop ik heel gefocust moet zijn. Dat kan alleen als ik fris ben. Een goed voorbeeld hiervan is mijn huidige ‘off-season’. Op dit moment zit ik in een rustige periode na een erg druk seizoen. Deze periode probeer ik dingen te doen waar ik in het seizoen weinig tijd voor heb, zodat ik straks weer genoeg honger heb naar de fiets! Om mijn focus voor de wedstrijden te bewaken, helpt het me vooraf een plan te maken waar ik mij op richt tijdens de wedstrijd. Dit plan helpt me ook tijdens de trainingen in de voorbereidingsfase.”

Wanneer ben je tevreden?

Jeanne: “Voor mij is het belangrijk om alles uit mezelf te halen. Het resultaat is soms niet goed, maar door procesdoelen te hebben voor deze dag kan ik alsnog tevreden zijn. In de wielersport heb je veel dingen niet onder controle, maar door hier goed mee om te gaan kun je alsnog tevreden zijn. Als sporter streef je natuurlijk altijd naar hoger, beter en verder, maar als je nooit tevreden kan zijn, dan is het niet duurzaam. Juist de kleine overwinningen mogen ook gevierd worden.”

Hoe bepaal en haal jij je doelen?

Jeanne: “Ik maak hiervoor een meerjarenplan dat ik weer opdeel in jaardoelen. Vervolgens bekijk ik elk jaar; waar ben ik nu en waar wil ik naartoe? Door kritisch te kijken bepaal ik wat mijn doelen zijn voor dit jaar. Dit splits ik op in resultaatdoelen en procesdoelen. Bij procesdoelen richt ik me op verschillende aspecten zoals, training, voeding, mentaal welzijn, ontspanning en de wedstrijd. Deze procesdoelen zijn erg belangrijke richtlijnen voor mijn training. Ik maak de doelen meetbaar om ze haalbaar te maken.”

Voel jij je een solist of een team player?

Jeanne: “Wielrennen lijkt een hele individuele sport, maar het is echt een teamsport. Ik ben zelf ook een echte team-player. Ik ga door het vuur voor mijn teamgenoten en een goed resultaat van een ploeggenoot geeft heel veel voldoening. Samen kun je veel verder komen dan alleen.”