Skip to main content

We spreken met Nicole Slabbers. Nicole is bijna vier jaar HR adviseur bij Ewals Cargo Care en sinds een jaar één van de vaste aanspreekpunten voor Flexibility Roermond. Nicole vertelt met veel passie en enthousiasme over haar werkplek en de cultuur waarin ze terecht is gekomen.

Het bedrijf dat in 1906 door Alfons Ewals wordt opgericht, begint met slechts één paard en wagen. Inmiddels is het familiebedrijf vier generaties verder en uitgegroeid tot een internationale logistieke transportgigant.

Als we Nicole vragen om bondig uit te leggen wat Ewals Cargo Care precies doet, is haar antwoord;

“Al meer dan 100 jaar ligt de focus van Ewals Cargo Care puur op transport van A naar B, per weg, water en trein. Het is een stabiele organisatie die al vier generaties lang bestaat!”

Wat maakt volgens jou, Ewals Cargo Care succesvol?

Nicole: ”Ewals Cargo Care heeft in meer dan een eeuw alles wat je maar kunt bedenken meegemaakt en overleefd. Daarmee bewijst het zijn stabiliteit.

Toen ik hier pas kwam werken dacht ik; wat moet ik hier eigenlijk doen? Ze hebben alles en kunnen alles. Tóch blijkt het een bedrijf dat voortdurend in beweging is. We blijven innoveren, kijken wat beter kan en waar we op moeten letten.

Er gebeurt hier zoveel waar een consument of klant geen idee van heeft.

Achter ieder transport heb je te maken met diverse zaken waaronder tol, Adblue (schonere diesel), onderhoud en wetgeving. Wetgeving die continue verandert en sinds kort bepaalt dat eens in de zes of acht weken alle trucks terug moeten naar het land van herkomst. De meesten komen uit Roemenië, Hongarije en Slowakije.

Wat betreft onderhoud moeten alle trailers (vanaf 2023 ca. 4.000) eens per jaar APK gekeurd worden. Een enorme opgave als je bedenkt dat een jaar maar 365 dagen telt waar je ook nog eens de feestdagen van af moet trekken. Kortom een gigantische klus om alles op tijd geregeld te krijgen. Daarvoor hebben we afdelingen waaronder Fleetcontrol en Trucking waarbij onze repairs planners deze werkzaamheden oppakken.

We vervoeren uitsluitend binnen Europa. Daar hoort Groot Brittannië ook bij. Ondanks de Brexit blijven we actief voor Engeland. De aangepaste juridische zaken worden opgevangen door onze gespecialiseerde mensen en de Transit Desk zorgt voor de benodigde documenten.”

"Toen ik hier pas kwam werken dacht ik; wat moet ik hier eigenlijk doen? Ze hebben alles en kunnen alles."

Wat is jouw eigen rol bij Ewals Cargo Care?

Nicole: “Als een van de HR adviseurs ben ik ‘single point of contact’ voor bepaalde Ewals Cargo Care managers en medewerkers. Dat doe ik natuurlijk niet alleen. Met twee andere HR ’adviseurs en een Teamleader verdelen we de aandacht over verschillende afdelingen.

Mijn aandacht gaat voornamelijk uit naar de operationele afdelingen waar transportplanners en customerservice medewerkers met een MBO profiel werkzaam zijn. Mijn collega Lenny Selen is met name verantwoordelijk voor de Engineers afdelingen en mijn collega Joran Aben pakt met name de staf afdelingen op. Daarnaast krijgen we nog ondersteuning van twee HR Administrators, Jolanda Thijssen en Berni Mulders. Onze HR manager houdt zich met name bezig met het beleidsmatige vraagstukken en bijvoorbeeld het contact met de Ondernemersraad.”

Word er regelmatig overlegd tussen HR collega’s, of zijn de afdelingen van elkaar gescheiden?

Nicole: “Er is juist veel onderling overleg over bijvoorbeeld contracten of verzuimvraagstukken. Als iemand van ons een bijzondere casus heeft waar een collegiaal advies bij helpt, kloppen we bij elkaar aan! Dan is het van; hé, hoe zou jij dit aanpakken? Hier gaat alles om kennisdeling.”

Over hoeveel medewerkers waak jij als HR adviseur?

Nicole: “We houden ongeveer 130 medewerkers per FTE aan. Deze verdeling geldt voor iedere fulltime HR functionaris en is naar rato van het aantal uren dat je beschikbaar bent.”

“We hebben op dit moment behoefte aan planners en engineers. Alle aspecten van transport komen bij ons voorbij."

Vanaf welke locaties onderneemt Ewals Cargo Care zijn activiteiten?

Nicole: “Onze hoofdvestiging ligt in Tegelen met ongeveer 350 medewerkers. Verder zijn we in Nederland gevestigd in Schiphol, Oldenzaal, en Maasbree waar in totaal nog zo’n 65 mensen werkzaam zijn.” In totaal heeft Ewals Cargo Care 30 vestigingen verdeeld over 14 landen in Europa.

Wil Ewals Cargo Care de groei voortzetten op korte termijn?

Nicole: “We willen het komende jaar groeien van 3.500 naar ruim 4.000 trailers. Daarvoor hebben we extra planners nodig. Door de groei gaat naast planning ook extra aandacht uit naar sales, onderhoud en engineering.”

Wat maakt Ewals Cargo Care aantrekkelijk voor een klant?

Nicole: “Ewals Cargo Care wil zich blijvend onderscheiden door zijn Multimodale dienstverlening. Dat betekent dat we per weg, water en trein vervoeren. Dat maakt vervoer aantrekkelijk, duurzaam en snel. We regelen geen opslag zoals veel concullega’s, maar brengen ladingen meteen van A naar B. Dat doen we vaak in samenwerking met andere vervoersbedrijven met zowel trucks als trailers.”

In een tijd van arbeidsmarktkrapte zal Ewals Cargo Care dezelfde uitdagen tegenkomen als veel andere sectoren. Waar heeft Ewals Cargo Care volgens jou behoefte aan?

Nicole: “We hebben op dit moment behoefte aan planners en engineers. Alle aspecten van transport komen bij ons voorbij. Daardoor bieden we een groot aantal verschillende profielen voor planners. Het bedrijf is zó groot, dat we ze als specialismen moeten splitsen.”

Hoe bevalt de samenwerking met het Flexibility team Roermond die voor Ewals Cargo Care passende kandidaten zoekt?

Nicole: “Erg goed! Na de eerste succesvolle plaatsing, volgden er binnen een jaar veel meer succesvolle.

De kracht van team Roermond zit in snel handelen. Ze weten wat wij zoeken en welke type mensen hierbij passen. Ze onderscheiden zich doordat ze écht aandacht hebben voor ons als klant.. Ze laten écht een persoonlijke benadering zien. Dat bleek laatst nog toen de moeder van een collega was overleden. Het Flexibility team vroeg of het goed was om een kaartje te sturen. Heel attent is dat.

Het werkt heel goed samen. We zijn bij Flexibility niet één van de velen!