LinkedIn speelt een belangrijke rol bij het zoeken naar een nieuwe baan. Vrijwel alle recruiters en HR-managers ter wereld zoeken hier naar de kandidaten voor hun vacatures. Bovendien biedt LinkedIn een uitgelegen kans om jezelf te positioneren en te laten zien wat je wil en waar je goed in bent. Het begint allemaal met het opstellen van een ijzersterk profiel. Maar hoe pak je dat als student nou goed aan?
Een paar weken geleden gaf Paul Bergs een gastcollege aan studenten bedrijfskunde aan ZUYD Hogeschool. Na afloop bood hij een persoonlijk advies aan op het gebied van LinkedIn. Een week later ontvingen 32 studenten een video waarin hun profiel op LinkedIn werd voorzien van commentaar en tips door Maarten Vodeb, de Recruitment Marketeer van Flexibility Limburg. We bespreken de belangrijkste tips hieronder nog een keer.
Gevonden worden
Het belangrijkste, vindt Maarten, is dat je profiel gevonden wordt door de juiste mensen. Dat bepaal je voor een heel groot gedeelte zelf door de zaken die je verwerkt in je profiel. “Begin dus met zoveel mogelijk in te vullen, zoals opleidingen, werkervaring en certificaten. Daarbij zijn aanvankelijk bijbanen relevant, aangezien ze het beeld oproepen van iemand die niet stilzit.”
Blijven bijbanen niet interessant dan? “Nee, naarmate je verder in je carrière komt, verliezen bijbanen aan relevantie en kun je ze verwijderen.” Belangrijker zijn de stages, vindt Maarten. “Dat is relevante werkervaring. Beschrijf wel goed aan welke opdracht je gewerkt hebt, in welk team en wat de resultaten van je onderzoek en werkzaamheden waren.”
Zoektermen op orde
“Een profiel op LinkedIn staat vol met items waarop gezocht kan worden. Denk aan werkervaring, opleidingen en de talen die je spreekt”, zegt Maarten. “Daarbij kun je op een aantal plekken zelf door de juiste woorden te gebruiken invloed uitoefenen. Door goed na te denken over ‘zoektermen’ kom je in de juiste zoekopdrachten naar voren.”
Woorden kun je op 3 plekken kwijt in je profiel: in de tagline, de samenvatting (‘Info’) en de beschrijving van werkzaamheden. “Mijn advies aan studenten is om een functie voor ogen te hebben die je over een paar jaar wil bekleden. Zoek daar vervolgens een paar vacatures bij op sites als Monster, Indeed of Nationale Vacaturebank. Alhoewel de teksten verschillen, herken je vrij snel een rode draad en vallen er termen op die steeds terugkomen. Die verwerk je vervolgens in je profiel.”
Dat heeft volgens Maarten naast een verhoogde vindbaarheid in relevante zoekopdrachten nog een voordeel: “Recruiters die op jouw profiel lezen wat je gedaan hebt, komen woorden en termen tegen die herkennen. Dat versterkt het gevoel dat ze de juiste kandidaat hebben gevonden.”

Maarten Vodeb
De eerste indruk
Als er eenmaal mensen op je profiel beginnen te kijken, is het belangrijk dat je een goede eerste indruk maakt. “Een goede profielfoto is een must. Daar mag je best wat geld in investeren bij een fotograaf. Vaak loop je voor 2 tientjes al met een professionele foto naar buiten. Dat is een kleine investering die een carrière zeker waard is.” De regels voor goede profielfoto zijn volgens Maarten simpel: “Kijk recht in de camera, gezicht centraal in de foto, nette kleding en een rustige achtergrond. Dus geen bijgeknipte vakantiefoto’s.” Verder kun je een achtergrondfoto in een profiel plaatsen. “Kleine moeite, maar het kleedt een profiel wel mooi aan. Je kunt voor een foto gaan of een echt persoonlijke banner gaan door bijvoorbeeld zelf iets te ontwerpen in Canva. Maar houdt het ook hier rustig en zakelijk.”
Wie ben jij?
De Info-sectie is de ideale plek om te vertellen wie je bent, wat je belangrijk vindt en waar je ambities liggen. “Zie het als je persoonlijke pitch. Stel jezelf voor en geef een voorproefje van je persoonlijkheid. Alleen de eerste twee regels zijn meteen zichtbaar, dus begin niet met ‘Mijn naam is Maarten Vodeb, student bedrijfskunde. Wat leuk dat je mijn profiel bezoekt.’ Dan zijn die regels zo op. Denk goed na over de kern van je pitch en begin daarmee.”
“Iedereen is gewend aan reviews en recensies. Die werken net zo goed op LinkedIn.”
Voeg video’s, links en afbeeldingen toe
Bij je werkervaring en samenvatting kun je media toevoegen. Dat zorgt ervoor dat je profiel er frisser en rijker uitziet. “Je kunt het daarnaast als een online portfolio gebruiken. Waarom plaats je daar geen projecten of foto’s van resultaten die je bereikt hebt? Heb je die niet paraat, dan de website van de werkgever.” Ook bij Uitgelicht kun je een profiel verder aankleden. Kies voor belangrijkste prestaties, artikelen die je al gedeeld hebt of websites.”
Tot slot: aanbevelingen!
“Hoe mooi is het als een recruiter je gevonden geeft door jouw zoektermen en een fris ogend profiel aantreft waarin in duidelijke bewoordingen staat wat je gedaan hebt? De buit is dan bijna binnen. Help iemand over de streep met bewijskracht in vorm van een aanbeveling door een stagebegeleider of manager.” Maarten vergelijkt het graag met het boeken van een vakantie. “Iedereen is gewend aan reviews en recensies. Die werken net zo goed op LinkedIn.”
Praten over LinkedIn smaakt naar meer
Smaakte met commentaar leveren op LinkedInprofielen? “Ja, eigenlijk wel! Het was veel werk, maar ik vond de vorm -een persoonlijke video- wel een leuke vorm. Het is namelijk hyperpersoonlijk, dus het voegt zeker waarde toe voor de ontvanger.” Daarnaast plant Maarten een serie over LinkedIn. Er is namelijk nog veel meer te vertellen. “Zelfs in dit artikel staan heel veel zaken die meer aandacht verdienen. Dus de komende tijd gaan we zeker meer tips en trics delen!”