Skip to main content

In onze razendsnelle arbeidswereld gebeurt er iets spannends in de manier waarop we mensen aannemen. Het heet ‘skill-based hiring’, en het draait allemaal om wat iemand écht goed kan, niet alleen wat er op hun diploma staat. In dit artikel gaan we op ontdekkingstocht in de wereld van skill-based hiring. We laten je zien waarom de ouderwetse manier van aannemen niet meer helemaal werkt, en hoe deze nieuwe aanpak werkt, plus alle goede dingen die ermee komen!

De problemen met oud aannemen

Vroeger, als je een baan zocht, was het belangrijkste wat op je cv stond je opleiding en ervaring. Maar dat betekende dat veel slimme mensen niet eens een kans kregen als ze niet het juiste papiertje hadden. Het hield ook geen rekening met hoe snel mensen kunnen leren of hoe handig ze zijn in de praktijk.

Wat is skill-based hiring?

Bij skill-based hiring kijken we naar wat iemand écht goed kan en hoe dat past bij de baan die ze willen. We nemen de belangrijkste vaardigheden die je nodig hebt voor een baan en vergelijken dat met wat mensen kunnen.

We testen dit door ze dingen te laten doen die met de baan te maken hebben. Denk aan tests, opdrachten en oefeningen. Zo krijgen we een veel beter idee van wat iemand kan, en hoe goed ze in het team en de baan passen. Dit zorgt ervoor dat we de beste mensen kiezen en dat iedereen blij is.

De voordelen van skill-based hiring

  1. We weten beter wat mensen echt kunnen, dus we maken minder fouten bij het aannemen.
  2. We krijgen een breder en gevarieerder team omdat we niet alleen naar diploma’s kijken.
  3. Mensen zijn blijer en blijven langer omdat ze beter passen bij hun baan.
  4. Het helpt om eerlijker te zijn bij het aannemen, want we kijken alleen naar wat mensen kunnen.

Hoe doe je skill-based hiring?

  1. Eerst moeten we weten welke vaardigheden je écht nodig hebt voor elke baan. Denk aan dingen die je moet kunnen doen, en dingen die je moet weten.
  2. Als we banen adverteren, moeten we benadrukken welke vaardigheden belangrijk zijn. Zo trekken we de juiste mensen aan.
  3. Tijdens het aannemen, gebruiken we tests en opdrachten om te zien hoe goed mensen zijn.
  4. We doen ook gesprekken en simulaties om te kijken hoe mensen in echte situaties presteren.

Uitdagingen bij skill-based hiring

  1. Het kan moeilijk zijn om van de oude manier van denken af te komen en de nieuwe manier te omarmen.
  2. We moeten onze aannamemethodes veranderen om skills belangrijker te maken.
  3. We moeten eerlijke manieren bedenken om te meten hoe goed mensen zijn, zodat iedereen een eerlijke kans krijgt. En ons eigen perceptie of gevoel niet mee laten tellen.

De toekomst van skill-based hiring

  1. Het zal overal populairder worden, omdat bedrijven zien hoe goed het werkt.
  2. Technologie en slimme computers zullen ons helpen om beter te meten wat mensen kunnen.
  3. Uiteindelijk zal skill-based hiring de norm worden. Bedrijven zullen kijken naar wat je kunt, niet naar wat je hebt gedaan of gestudeerd.

5

Skill-based hiring is vijf keer voorspellender voor jobprestaties dan aanwerven op basis van opleiding.

2

Skill-based hiring is meer dan twee keer voorspellender dan het aanwerven op basis van werkervaring.

21

LinkedIn heeft in het afgelopen jaar een toename van 21% gezien in vacatures waarin vaardigheden en verantwoordelijkheden zijn geadverteerd in plaats van kwalificaties.

68

68% van de werkgevers in Europa gaf prioriteit aan de vaardigheden van kandidaten boven hun onderwijsniveau bij het nemen van wervingsbeslissingen.

Samengevat

Skill-based hiring verandert de spelregels in het werven van talent. Het draait allemaal om wat iemand kan, niet alleen wat die heeft gestudeerd of gedaan. Technologie en AI zullen dit proces verder versterken. Deze verschuiving zal leiden tot een diverser en beter presterende arbeidsmarkt waar skills centraal staan.