Skip to main content

Maak jij je schuldig aan het gebruik van eenvoudige wachtwoorden? Heb je voor verschillende accounts hetzelfde wachtwoord? En verander je dat wachtwoord nooit? Dan is dit de dag voor jou!

Het meest gebruikte wachtwoord is 123456. 16% van de mensen gebruikt zijn of haar voornaam in een wachtwoord en 3 op de 5 Nederlanders heeft één wachtwoord voor meerdere websites. Dat weet elke hacker. Onveilig dus. Het is belangrijk dat je een sterk wachtwoord kiest. Maar het is natuurlijk ontzettend lastig om voor elke website een ander sterk wachtwoord te maken en te onthouden. Hoe je een sterk wachtwoord kiest en gemakkelijk meerdere wachtwoorden kan managen leggen we in dit artikel uit.

Tip#1 Gebruik een zin als wachtwoord

Hoe langer het wachtwoord, hoe minder gemakkelijk het te raden is. Vaak is de richtlijn minimaal acht tekens, maar dit is eigenlijk te weinig. Beter gebruik je een hele zin. Met hoofdletters, spaties, cijfers en speciale tekens. Zolang het voor jou maar te onthouden is en anderen er niet achter kunnen komen.

Tip#2 Gebruik letters, cijfers en symbolen

Gebruik een combinatie van diverse tekens zoals hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Het wachtwoord wordt lastiger te kraken omdat er meerdere combinaties mogelijk zijn.

Tip#3 Kies geen voor de hand liggende informatie

Verwerk geen eenvoudig te raden combinaties zoals namen, geboortedata of adressen.

Tip#4 Gebruik voor elk account een ander wachtwoord

Uiteraard is het makkelijker als je één wachtwoord voor al je accounts hebt, maar als eenmaal het wachtwoord gekraakt is, dan hebben kwaadwillende direct toegang tot meerdere accounts waar je gebruik van maakt. Niet veilig dus! Tip: gebruik een wachtwoordmanager. Dit is een digitale ‘kluis’ waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan.

Tip#5 Verander je wachtwoord minimaal eens in het half jaar

Wanneer iemand je wachtwoord heeft gevonden, stuurt diegene meestal geen mailtje om jou dat te vertellen. Met andere woorden: vaak weet je het niet als je wachtwoord door een datalek op straat ligt of door een hacker is buitgemaakt. Het is dan ook slim om je wachtwoord(en) regelmatig te veranderen. Zo weet je zeker dat mensen die een oud wachtwoord van je hebben niet bij je internetbankieren of een ander account kunnen komen.

Vacatures
17 februari 2023

Wil jij écht betekenisvol werk? Ga aan de slag bij WEPA!

Accountmanager Anouk Hendriks over WEPA: "WEPA wil echt een uitstekende werkgever zijn. Een werkomgeving waarin iedereen zich op zijn of haar gemak en gerespecteerd voelt…
BlogJob MarketingVacatures
14 september 2022

5 basisregels bij het schrijven van een wervende vacaturetekst

Het schrijven van aansprekende vacatureteksten is een vak apart en staat vaak niet bovenaan op de prioriteitenlijst van de HR-afdeling. Toch levert een goed doordachte…
Vacatures
15 juni 2022

Waarom je nú moet solliciteren op een klantenservicefunctie bij AZL

Voor AZL in Heerlen zoeken we kandidaten voor de vacature Medewerker Klantenservice. Een baan bij een van de grootste werkgevers van Parkstad en waar je…

Leave a Reply