Skip to main content

Ken je dat, je bent op vakantie in een ander land en je kunt met niemand een gesprek voeren.

Ik hoor je denken; ‘had ik maar beter opgelet’ of ‘was ik toch maar die taal gaan volgen op school’. We kunnen veel mensen de schuld geven waarom je het niet deed, hadden m’n ouders mij maar meer gepusht of die leraar was gewoon echt niet leuk. Het begint toch bij jezelf en misschien ook wel bij het verplichten van een extra vreemde taal.

Waarom? Nou hierom.

Ten eerste opent het leren van een extra taal deuren naar nieuwe culturen en ervaringen. Zoals al hierboven beschreven, stel je gaat op vakantie dan wil je wel graag kunnen communiceren met de lokale bevolking. Je zou veel gemakkelijker kunnen reizen en jezelf onderdompelen in de lokale cultuur. Bovendien kan het leren van een nieuwe taal je ook helpen om beter te begrijpen hoe andere mensen denken en communiceren.

Verder kan het leren van een extra taal je een concurrentievoordeel geven op de arbeidsmarkt. Tegenwoordig opereren veel bedrijven internationaal en hebben ze medewerkers nodig die meerdere talen spreken. Door een extra taal te leren, kan je jezelf onderscheiden van andere sollicitanten en meer carrièremogelijkheden hebben.

Daarnaast kan het leren van een extra taal ook je cognitieve vaardigheden verbeteren. Studies hebben aangetoond dat het leren van een nieuwe taal het geheugen, de concentratie en de probleemoplossende vaardigheden kan verbeteren. Dit kan niet alleen helpen bij het leren van andere vakken op school, maar ook later in het leven.

En tot slot kan het leren van een extra taal ook gewoon leuk zijn! Het kan een geweldige manier zijn om nieuwe vrienden te maken, nieuwe muziek te ontdekken en nieuwe gerechten te proberen. Bovendien kan het leren van een extra taal je een gevoel van voldoening geven als je uiteindelijk in staat bent om te communiceren in een andere taal.

Waarom zou het verplicht moeten zijn op de basisschool? Omdat ik geloof dat het leren van een extra taal op jonge leeftijd gemakkelijker is dan later in het leven. Kinderen hebben de mogelijkheid om zich gemakkelijk aan te passen aan nieuwe talen en kunnen meer blootstelling krijgen aan verschillende talen door middel van lessen op school. MAAR… je bent nooit te oud om te leren en als jij graag na je studie nog een nieuwe taal wil leren, zeg ik gewoon doen!

Daar heb je het! Het leren van een extra vreemde taal kan je helpen om nieuwe culturen en ervaringen te ontdekken, je een concurrentievoordeel te geven op de arbeidsmarkt, je cognitieve vaardigheden te verbeteren en kan gewoon leuk zijn! Ik denk dat het verplicht zou moeten zijn op de basisschool, zodat alle kinderen de mogelijkheid hebben om een ​​andere taal te leren en hun horizon te verbreden.

Heb jij nu wel een extra taal geleerd of ben je er mee bezig en benieuwd welke vacatures wij daarvoor aanbieden? Bij ons hebben we diverse vacatures waarbij het spreken van meerdere talen een voordeel kan zijn, dus waarom niet profiteren van deze kans? Ga naar onze website en bekijk ons uitgebreide aanbod van vacatures. Wie weet welke nieuwe kansen zich voor jou zullen openen door het leren van een nieuwe taal en het toepassen ervan in je carrière!