Column Paul Bergs
Wie kent hem niet? Roger Federer. Bij deze naam kun je je waarschijnlijk al meteen een duidelijk beeld vormen van de Zwitser die al jaren aan de top staat in het internationale tennis. Met zijn 38 jaar schrijft hij nog steeds menig groot Grand- Slam toernooi op zijn naam. Hoe doet hij dat? Wat maakt hem zo goed? Naast natuurlijke aanleg voor het professioneel beoefenen van zijn sport bepalen ook andere factoren de reden voor zijn succes. Welke succesfactoren zijn dat? Kunnen we daar in het bedrijfsleven ook iets mee? Dat lees je in deze blog!
Allereerst maar eens kijken naar wat ‘topsport’ precies is. Volgens de omschrijving op Wikipedia is topsport: ‘Het beoefenen van een sport op het hoogste niveau, nationaal of internationaal. Het onderscheidt zich van recreatieve sport doordat de nadruk ligt op het leveren van prestaties.
Bij de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond (KNAS) leggen ze het nog duidelijker uit. Zij definiëren topsport in grote lijnen als volgt:
● Als je er wekelijks minstens 20 tot 25 uur mee bezig bent en je er geen studie of andere baan naast hebt;
● Wanneer je deelneemt aan Europese- en Wereldkampioenschappen én/of de Olympische Spelen en er genoeg andere internationale tegenstanders zijn om het tegen op te nemen;
● Wanneer je op een internationaal podium je land mag vertegenwoordigen in jouw tak van sport.
Maar ja dan is de vraag, wat maakt iemand écht goed in vergelijking met andere sporters die aan deze criteria voldoen?
Winnaarsmentaliteit creëren
Een belangrijk element dat bepaalt of iemand wint of verliest is hoe sterk de sporter mentaal in elkaar steekt. Veel van die mentale aspecten kun je ook doortrekken naar het bedrijfsleven. Kijk maar eens naar onderstaande kwaliteiten:
- Focus op hoofdlijnen
Verzand niet in het sturen op details, want daardoor raken de hoofdlijnen uit het zicht. Een winnaarsmentaliteit kenmerkt zich doordat een sporter duidelijke doelen stelt voor zichzelf. Om die doelen te bereiken wordt samen met de coach een duidelijk plan opgesteld. Niets of niemand komt tussen dit plan, alleen de coach die de sporter daarin begeleid.
Als organisatie stel je ook doelstellingen op om je bedrijf succesvol te laten groeien.Vaak stel je daarvoor een groeistrategie op die je helpt deze plannen vorm te geven. Het is niet altijd gemakkelijk om hierop te blijven focussen vanwege de waan van alledag, maar om hier succesvol uitvoering aan te geven is het belangrijk om te focussen op de invulling van de groeistrategie.
- Durf te veranderen
Sporters spelen het liefste hun eigen spel, toch zijn ze niet bang om hun spel of tactiek aan te passen wanneer dit nodig is. Vaak komt dit door te tegenstander die veel defensiever of juist agressiever speelt. De uitblinkers in de sport zijn niet bang om hun vertrouwde spel te wijzigingen.
Ook als bedrijf kan het weleens nodig zijn om van de gebaande paden af te wijken. Sterker nog, het blijven ontwikkelen en bedenken van nieuwe of andere strategieën is vaak nodig om zo de concurrentie voor te blijven óf mogelijke tegenslagen makkelijker te kunnen oplossen.
- Biedt angst het hoofd
Het bedrijven van topsport brengt angst en druk met zich mee bij de sporter. Tenslotte kijkt iedereen mee hoe iemand als Roger Federer een prestatie neerzet. Het verschil tussen een ‘gewone’ topsporter en een winnaar is dat, in dit laatste geval, de winnaar zijn/haar angst kan omzetten naar gezonde spanning bij het leveren van een topprestatie. Uiteraard lukt dit de ene keer beter dan de andere keer, maar de échte grote sporters weten inmiddels hoe ze dat kunnen doen én winnen er prijzen en titels mee!
Ook het succesvol runnen van een bedrijf kan soms eng en onzeker zijn. Zeker het maken van bepaalde keuzes is lastig, omdat je niet altijd kunt overzien hoe die beslissing zal uitpakken. Vanuit het oogpunt van een kampioen is er geen ‘foute’ keuze, alleen de juiste keuze óf een keuze waarvan je kunt leren voor een volgende keer.
- Leef in het moment
Topsporters zijn uiterst bedreven in het leveren van een ultieme sportprestatie. Naast dat alle externe factoren zoveel mogelijk worden uitgeschakeld, zijn ze op wedstrijddagen uiterst gefocust en alleen maar daarmee bezig. Ze hebben er tot in perfectie op getraind en dit moet tijdens de wedstrijd allemaal samenkomen en op zijn plek vallen.
Tot op zekere hoogte geldt dit ook voor het bedrijfsleven. Als organisatie wil je binnen je bedrijf alleen maar met topspelers werken. Dat zorgt, net als bij sport, voor het beste resultaat. Jij wilt mensen in je organisatie die continu het beste uit zichzelf halen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Niet alleen tijdens piekmomenten, maar elke dag opnieuw!
- Toon doorzettingsvermogen
Soms kan het lijken alsof het winnaars voor de wind gaat. Niets is minder waar. De grote kampioenen in hun sport, zoals Roger Federer, blijven doorgaan, ook wanneer het allemaal even niet zo lekker gaat. Opgeven is voor hen geen optie, want ze vinden het veel te leuk om te doen.
Ook als organisatie ben je goed in wat je doet én heb je de juiste mensen in dienst om het werk perfect uit te kunnen voeren. Ondanks dat er ook weleens onzekere tijden zijn, wil je als organisatie mee blijven doen met de beste (je concurrenten). Het altijd de beste willen zijn, vraagt om discipline en het nemen van drastische beslissingen.. Zeker op momenten waarop het tegenzit of anders loopt dan je hoopt is dit niet altijd gemakkelijk. .
- Heb oog voor kwetsbaarheden
Niet alleen het mentale aspect is belangrijk. Ook je fysieke gesteldheid, hoe gevoelig je bent voor blessures, is voor een sporter bepalend om wel of niet tot de wereldtop te kunnen behoren in de sport. Een goed voorbeeld is Arjen Robben, ook wel de man van glas genoemd. Gedurende zijn voetbalcarrière is hij veel geplaagd door blessures, toch hoorde hij lange tijd bij de beste voetballers van de wereld.
Dat heeft hij voor mekaar gekregen door goed naar zijn lichaam te luisteren en er goed voor te zorgen. Hiervoor kreeg hij onder andere hulp van fysiotherapeuten en een begeleidende staf. Zelf omschrijft hij het als volgt:
‘Ik ben een beetje als een Formule 1 wagen: als er een kleine schroef is die niet goed zit, zal ik mijn motor opblazen’.
Ook binnen het bedrijfsleven is het belangrijk om constant goed voor ogen te hebben op welke punten je als organisatie kwetsbaar bent en hoe je daarin verbeteringen kunt aanbrengen. Wanneer je daar oog voor hebt en mee aan de slag bent, bouw je aan een duurzaam bedrijf dat lang mee kan.
- Blijf innoveren
Een laatste aspect dat ook steeds belangrijker wordt is de rol van innovaties in de sport. Wetenschap en topsport gaan steeds meer hand in hand. Vanuit de wetenschap worden uitvindingen gedaan die kunnen bijdragen aan het verbeteren van topprestaties van sporters.
Vervolgens wordt gekeken wat deze nieuwe innovaties toevoegen aan de sport door data te analyseren.
Deze data kunnen sporters gebruiken om hun sportprestaties verder te perfectioneren. De manier waarop een zwemmer van het blok het water induikt, of hoe een tennisser de bal slaat kan net het verschil maken tussen winst of verlies. Of wat dacht je van de invloed van het weer op de sportprestaties? Zelfs dat kan al worden nagebootst om te achterhalen hoe een sporter bij (extreme) warmte of (extreme) kou presteert. De sporter kan daar vervolgens het trainings- en leefschema op aanpassen.
Binnen bedrijven wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van data om geleverde prestaties in kaart te brengen. Wat is het resultaat? Wat ging goed en wat kan de volgende keer beter? Net als voor topsporters helpt het gebruik van data organisaties om efficiënter en effectiever te werken. Het uitlezen van data gegevens zorgt ervoor dat organisaties tijdig kunnen bijsturen.
Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen zijn er veel factoren die zowel in de sport als het bedrijfsleven bepalend zijn voor succes. Het runnen van een succesvol bedrijf is immers ook topsport! Tenminste , zo ervaar ik het!
Wil jij weten hoe wij elke dag topsport bedrijven om de juiste kandidaten te vinden voor jouw organisatie? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via: paul.bergs@flexibility.nl of bel 046-2077010