Skip to main content

Sollicitatiegesprekken vinden momenteel vooral online plaats. Het zou ons niet verbazen als dat ook na de Coronacrisis zo blijft. Het is minder persoonlijk, maar we merken dat werkgevers de snelheid en het gemak wel prettig vinden. Hoe zorg je er nou voor dat je ook online impact maakt en die nieuwe baan krijgt?

Alles gaat om de voorbereiding!
Je kent de functie, weet alles over het bedrijf waar je solliciteert en de persoon met wie zodadelijk het gesprek gaat voeren. Mooi! Nu moet je er alleen nog voor zorgen dat aan onderstaande zaken denkt!

Zoek een rustige plek
Voer het online gesprek op een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Vertel je huisgenoten dat ze zo min mogelijk lawaai moeten maken. Het gaat jou  niet gebeuren dat er een huisgenoot luid zingend de kamer in komt lopen!

Check de verbinding
Check en dubbelcheck de internetverbinding. Werkt alles naar behoren? Test ook beeld en geluid ruim van tevoren. Haperende wifi kun je echt niet gebruiken tijdens je gesprek. Schakel desnoods uit voorzorg al over op een mobiele hotspot.

Plaats de laptop op ooghoogte
Plaats de laptop zo dat de camera precies op ooghoogte staat. De achtergrond hou je zo rustig mogelijk. Bij voorkeur kies je voor een lichte achtergrond, dat zorgt voor contract. Het draait om jou!

Zorg voor genoeg licht
Plaats de laptop zo dat licht in de kamer recht op je valt. Dus niet van de achterkant (dan kom je heel donker in beeld) of een zijkant (teveel schaduwen in je gezicht). Het beste is het als je recht voor een raam gaat staan. Dat geeft mooi natuurlijk licht.

Kijk recht in de camera
De verleiding om naar het beeldscherm te kijken is natuurlijk erg groot. Je maakt echter ook online de meeste impact als je iemand aankijkt. Kijk dus zoveel mogelijk recht in de camera. Plak een sticker naast de camera KIJK RECHT als reminder!

Laat elkaar uitspreken
Iemand aanvullen of snel inhaken op wat iemand zegt, gaat in een videogesprek net even minder soepel. Dan kan het dus gebeuren dat je tegelijkertijd begint te praten of elkaar in de reden valt. Niet handig dus. Probeer je gesprekspartner echt uit te laten praten en wacht totdat je zeker weet dat je het woord hebt.

Succes en alvast veel plezier met je nieuwe baan! Jij kunt dit!

Vacatures
17 februari 2023

Wil jij écht betekenisvol werk? Ga aan de slag bij WEPA!

Accountmanager Anouk Hendriks over WEPA: "WEPA wil echt een uitstekende werkgever zijn. Een werkomgeving waarin iedereen zich op zijn of haar gemak en gerespecteerd voelt…
BlogJob MarketingVacatures
14 september 2022

5 basisregels bij het schrijven van een wervende vacaturetekst

Het schrijven van aansprekende vacatureteksten is een vak apart en staat vaak niet bovenaan op de prioriteitenlijst van de HR-afdeling. Toch levert een goed doordachte…
Vacatures
15 juni 2022

Waarom je nú moet solliciteren op een klantenservicefunctie bij AZL

Voor AZL in Heerlen zoeken we kandidaten voor de vacature Medewerker Klantenservice. Een baan bij een van de grootste werkgevers van Parkstad en waar je…